Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ 22-5-2019

Γράφτηκε από τον/την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ. Posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών

Ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), Καθ. Μανώλης Πλειώνης, παρουσίασε στις 21/5/2019 την εμβληματική νέα υποδομή του ΕΑΑ, το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ), ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, του Υφυπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Βασιλειάδη, του Δημάρχου Κυθήρων, κ. Σ. Χαρχαλάκη και πλήθος κόσμου, στο νεοϊδρυθέν σχολείο Αντικυθήρων, που ξεκίνησε πρόσφατα την λειτουργία του μετά από απόφαση του ΥΠΠΕΘ. 

Η υλοποίηση της υποδομής έχει ξεκινήσει με μια πραγματικά υποδειγματική συνεργασία ενός Δημόσιου Ερευνητικού Φορέα, του ΕΑΑ, της Περιφερειακής (Αττικής) και Τοπικής (Κυθήρων) Aυτοδιοίκησης και του Τομέα Έρευνας & Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ. Τα επιστημονικά όργανα του ΠΑΓΓΑΙΑ αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων και το ΠΔΕ, ενώ το κτιριακό σύμπλεγμα από την Περιφέρεια Αττικής.

Η Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας και ο Δήμος Κυθήρων, με μια οραματική απόφαση, παραχώρησαν στο ΕΑΑ και για 50 έτη, μια έκταση περίπου 35 στρεμμάτων, για να αναπτυχθεί η υποδομή του ΠΑΓΓΑΙΑ, που αναμένεται να αποτελέσει υποδομή Εθνικής εμβέλειας στη παρακολούθηση των Κλιματικών παραμέτρων και θερμοκηπικών αερίων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στην ενίσχυση υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας.

Ήδη από τον προηγούμενο χρόνο έχουν τοποθετηθεί τα πρώτα επιστημονικά όργανα του ΕΑΑ και έχει αρχίσει η πιλοτική, αν και περιορισμένης έκτασης, λειτουργία του ΠΑΓΓΑΙΑ. Στα πλαίσια αυτής της λειτουργίας έχει τοποθετηθεί ειδικό φωτόμετρο το οποίο έχει ήδη εντάξει το Παρατηρητήριο ΠΑΓΓΑΙΑ στο παγκόσμιο δίκτυο ΑΕΡΟΝΕΤ της NASA.

Αντικύθηρα, Antikythira, Antikythera, Αίγιλα, Μηχανισμός, Αστρολάβος, Έφηβος, Ανασκαφές