Εκτύπωση

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΠΑΓΓΑΙΑ"

Γράφτηκε από τον/την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ. Posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ! 

(18/1/2024 Ανακοίνωση του Δημάρχου Κυθήρων και Αντικυθήρων) 

Υπάρχουν έργα που μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα ενός τόπου. Έργα που πιο ουσιαστικά και μακρόπνοα από μια ανάπλαση ή μια οδοποιία.

Ένα τέτοιο έργο είναι το «ΠΑΓΓΑΙΑ – Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων», η εμβληματική υποδομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που σε λίγους μήνες θα αρχίσει να κατασκευάζεται στα Αντικύθηρα.

Ήδη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΑΑ και στο ΕΣΗΔΗΣ η Διακήρυξη Ανοιχτής Διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Κτηριακές εγκαταστάσεις PANGEA» (cpv: 45210000-2: Εργασίες κατασκευής κτηρίων), Εκτιμώμενης αξίας 2.229.870,97 Ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%).

Η χρηματοδότηση είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την ΕΤΕπ και το Εθνικό ΠΔΕ, Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5174115, Κωδικός έργου 2023ΤΑ01900012. Η συνολική χρηματοδότηση του έργου είναι σχεδόν 30.000.000€ και το μεγαλύτερο μέρος αυτής αφορά στα εξειδικευμένα επιστημονικά μηχανήματα που θα στεγαστούν στο νησί.

Προς το παρόν «τρέχει» η δημοπράτηση των εντυπωσιακών κτιριακών εγκαταστάσεων, συνολικής δομημένης επιφάνειας πάνω από 1.000τμ (!) που θα περιλαμβάνουν γραφεία διοίκησης, κοιτώνες προσωπικού, χώρους ενδιαίτησης, μέχρι και μικρό αμφιθέατρο για εκδηλώσεις!

Για να φτάσουμε στο σημείο της δημοπράτησης, απαιτήθηκε μέχρι και ειδική τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να εκδοθεί η άδεια δόμησης για μια εγκατάσταση που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά αλλού! Ως Δήμος συνεργαστήκαμε με τη διοίκηση του ΕΑΑ, τον άξιο Πρόεδρό του Καθηγητή Μανώλη Πλειώνη και όλα τα επιστημονικά του στελέχη. Ο χώρος παραχωρήθηκε από την Εγχώριο Περιουσία επί προεδρίας Παναγιώτη Κομηνού.

Πιστεύω πως αυτό το έργο αποτελεί ένα ορόσημο για τα Αντικύθηρα γιατί γίνεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο για το νησί. Σε μια περίοδο πληθυσμιακής συρρίκνωσης που κανένας μας δε θέλει να συνεχιστεί. Με τη λειτουργία του ΠΑΓΓΑΙΑ, τα Αντικύθηρα μπαίνουν δυναμικά στο χάρτη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας που μελετά το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, θα προσελκύσουν επιστήμονες, θα έχουν μόνιμο προσωπικό του ΕΑΑ και ίσως αυτή η πληθυσμιακή μείωση να σταματήσει, εφόσον συντρέξουν και άλλες προϋποθέσεις και ενέργειες που ήδη προχωράμε (ήπιος εποικισμός με πολύτεκνες οικογένειες, ενίσχυση μικρών τουριστικών επενδύσεων μέσω του LEADER και του Αναπτυξιακού Νόμου, μόνιμη στρατιωτική εγκατάσταση στο Φάρο, επίλυση προβλήματος υδροδότησης κ.λπ.).

Τα έντυπα της δημοπρασίας είναι προσβάσιμα εδώ: https://www.noa.gr/competition/diakiryxi-pv-45210000/

 

 

(Κάνετε "κλικ" πάνω στην εικόνα)

Αντικύθηρα, Antikythira, Antikythera, Αίγιλα, Μηχανισμός, Αστρολάβος, Έφηβος, Ανασκαφές