ΝΗΣΙ

images/xartisantikythirwn.png

Αναλυτικές πληροφορίες για το νησί των Αντικυθήρων : ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΔΙΑΜΟΝΗ, ΤΑΞΙΔΙ, ΠΟΛΥΜΕΣΑ (ΧΑΡΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ)

Εκτύπωση

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ. Posted in ΝΗΣΙ

Η ΦΟΥΡΝΑΡΙΣΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Η Μαρία Ανδρονίκου, η θεία Μαρίκα, η φουρνάρισα των Αντικυθήρων, γεννήθηκε στην Ερμιόνη το 1931.

 Όντας δύο χρονών, πεθαίνει η μητέρα της και έτσι ο πατέρας της, μετά από λίγα χρόνια, παντρεύεται ξανά, κάνοντας τρία παιδιά. Τα χρόνια περνάνε και, όπως λέει η ίδια για τον εαυτό της, είναι ένα υπερκινητικό παιδί, που θέλει να κάνει δουλειές και αγαπάει την καθαριότητα. Η μητριά της δουλεύει και έτσι εκείνη φροντίζει τα αδέρφια της,

Σε ηλικία 12 ετών κάτι γίνεται. : Σκοτώνουν τον μπαμπά της και έπειτα τον πάνε σπίτι, μπροστά σ’ εκείνη και στ’ αδέρφια της.

Μετά το γεγονός αυτό, η οικογένεια μεταφέρεται στον Πειραιά και η Μαρία πηγαίνει σαν υπηρέτρια σε ένα σπίτι στο Φάληρο, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτόν στα έξοδα και στην ανατροφή των αδελφών της.

Οι γειτόνισες στο Φάληρο βλέπουν ότι η Μαρία είναι καλή και άξια κοπέλα, και γι’ αυτό την προξενεύουν με τον αδελφό τους Χρήστο Ανδρόνικο.

Εκείνη, θέλοντας να ξεφύγει από την δύσκολη κατάσταση που βρισκόταν, αποφασίζει το 1957 να τον παντρευτεί.

Μαζί με τον άντρα της φεύγουν για τα Αντικύθηρα, έναν άγνωστο τόπο με άγνωστους ανθρώπους γι’ αυτήν, όπου η Μαρία προσπαθεί να συμμαζέψει το παλιό και εργένικο σπίτι που συναντάει.

Τον επόμενο χρόνο πάει στον Πειραιά και γεννάει το πρώτο της παιδί. Μετά, επιστρέφει στα Αντικύθηρα, όπου, τα επόμενα δύο χρόνια, γεννάει και τα άλλα δύο παιδιά της.

Προκειμένου να μεγαλώσει τα παιδιά, ο Χρήστος της αγοράζει δυό-τρεις κότες και  δύο κατσίκες και την μαθαίνει να ζυμώνει. Εκείνος, από την μεριά του, πηγαίνει για ψάρεμα.

Έτσι, η Μαρία αναγκάζεται να πηγαίνει, χωρίς  καν υποδήματα, με τον γάϊδαρο στα επάνω χωριά –ακόμα και νύχτα- για να πουλάει τα ψάρια. Ωστόσο, το εισόδημα από τα ψάρια δεν είναι αρκετό. Έτσι, η Μαρία ξεκινάει συγχρόνως να πουλάει και το ψωμί που ζημώνει. Για να καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή του ψωμιού, αναγκάζεται να δουλεύει  νυχθημερόν και να κουβαλάει τα ξύλα για τον φούρνο στην πλάτη της.

Μετά από λίγο καιρό, Κρητικοί που συνηθίζουν να πηγαίνουν στο νησί, βαφτίζουν τα δυο της παιδιά και, και βλέποντας πόσο άξια είναι,  της προτείνουν να πάει στην Κρήτη για να μαζεύει ελιές. Εκείνη αποφασίζει να πάει μαζί τους.

Έτσι, η Μαρία για να αναθρέψει την οικογένειά της, μαζεύει ξύλα για τον φούρνο, ζημώνει ψωμί, το πουλάει σε όλο το νησί μαζί με τα ψάρια, και μαζεύει και ελιές στην Κρήτη.

Η ζωή συνεχίζεται έτσι για αρκετά χρόνια. Στην δύσκολη καθημερινότητά της έρχεται να προστεθεί και η ασθένεια του άντρα της του Χρήστου, που τον  περιποιείται επί τρία χρόνια, μέχρι τον θάνατό του.

Μετά από χρόνια, πεθαίνει και το μικρότερο παιδί  της Μαρίας, γεγονός που αποτελεί τεράστιο πλήγμα για εκείνη.

Παρ’όλες τις δυσκολίες που έχει περάσει και τα χρόνια προβλήματα υγείας που αυτές έχουν επιφέρει, καταφέρνει  τουλάχιστον να χαρεί τα εγγόνια και τα δισέγγονά της. 

Η Μαρία πεθαίνει  το 2017 στα 85 της χρόνια, πολύ ταλαιπωρημένη από τις ατυχίες και τις κακουχίες  που της επιφύλαξε η ζωή, αλλά και πολύ ικανοποιημένη από την αγάπη που της έδειξαν η νέα οικογένειά της,  τα παιδιά της  και οι πραγματικοί συμπατριώτες της  οι Αντικυθήριοι.

     

Εκτύπωση

ΑΦΙΣΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Γράφτηκε από τον/την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ. Posted in ΝΗΣΙ

 

<< Εναέρια παρουσίαση του Νησιού >>

 

 

ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟ 2015

 

ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ

 

                                                                ΦΙΛΟΣΟΦΩΦ                ΚΑΣΤΡΟ               ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ    ΜΥΛΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ  

 

     

 

ΝΑΥΑΓΙΟ                           ΘΗΣΑΥΡΟΣ 

 

    

 

 

ΑΦΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΜΟΥΣΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΜΟΥΣΑ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Εκτύπωση

ΤΟ ΙΕΡΟΝ ΛΕΙΨΑΝΟΝ

Γράφτηκε από τον/την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ. Posted in ΝΗΣΙ

   ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ

Οι κάτοικοι των Αντικυθήρων ψάχναμε πάντοτε ένα μικρό τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Ιερομάρτυρος Μύρωνος, πολιούχου της νήσου των Αντικυθήρων, επειδή πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αντιστραφεί η πορεία του νησιού προς την ερήμωση. Πιστεύαμε πάντοτε ακράδαντα ότι αν είχαμε έστω και μία μικρή ακίδα από το λείψανό του στο νησί μας, τότε ο Άγιος Μύρων θα σύναζε πολλούς Αντικυθήριους και φιλοκυθήριους στο νησί του. 
Τελικά, μετά από αναζήτηση μερικών χρόνων και αγώνες, ο Άγιος Μύρων ευδόκησε, και η Ιερά Μητρόπολις Κυθήρων και Αντικυθήρων απέκτησε τον Ιανουάριο του 2014  απότμημα λειψάνου του Αγίου Μύρωνος, προστάτου και πολιούχου των Αντικυθήρων. 

Το ευωδιάζον απότμημα εκ των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Μύρωνος δωρήθηκε ευγενώς στην Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων από το Κέντρο Αγιολογικών Μελετών «Ο Όσιος Συμεών ο Μεταφραστής» και τον Διευθυντή αυτού Καθηγητή κ. Αντώνιο Μάρκου, ο οποίος έσπευσε να δώσει αυτή τη μεγίστη χαρά στην τοπική μας Εκκλησία και ιδίως στο νησί των Αντικυθήρων, όπου το άγιο λείψανο θα τοποθετηθεί μονίμως στο ναό του Αγίου προς πνευματική και ηθική ενίσχυση και βοήθεια των κατοίκων του. 

Το Άγιο Λείψανο ευπρεπίσθηκε από την γερόντισσα και τις αδελφές της σεβασμίας Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Σπετσών και έχει τοποθετηθεί προσωρινώς σε αργυρή λειψανοθήκη μέχρι την ολοκλήρωση της περίτεχνης ασημένιας λειψανοθήκης που ήδη κατασκευάζεται με δωρεές ευλαβών Αντικυθηρίων και φιλο-Αντικυθηρίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η λειψανοθήκη θα περιλαμβάνει περιμετρικά σειρά παραστάσεων από τον βίο και το μαρτύριο του Αγίου Μύρωνος και θα αποτελεί – μαζί με την ευρεθείσα στη νήσο Θαυματουργό του Εικόνα – το πολύτιμον ανά τους αιώνας θησαύρισμα των Αντικυθήρων και των κατοίκων τους και την ιερά ασπίδα της νήσου έναντι κάθε κινδύνου και απειλής.

 

Από τα πρακτικά της συνάξεως των νέων εκκλησιαστικών συμβουλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων διαβάζουμε: 

 «Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ἤθελε νά μοιρασθῆ μαζί μέ ὅλη τήν ὁμήγυρί μας καί μία μεγάλη χαρά πού εἶχε μέσα στήν ψυχή του καί ἤθελε νά τήν μεταδώση.

Μία ἰδιαίτερη εὐλογία, μᾶς εἶπε, εἶναι ὅτι ἀποκτήσαμε μέ τή Χάρη τοῦ Θεοῦ καί μετά ἀπό ἀγῶνες ὡρισμένων χρόνων Ἱερό Λείψανο τοῦ Ἁγίου Μύρωνος τῶν Ἀντικυθήρων. Ἀπευθυνθήκαμε ἀρχικά σέ Ἱερά Μονή τῆς Κύπρου, ὅπου δέν βρήκαμε ἀνταπόκρισι, ἀλλ' εἶχε ἱερό ἀπότμημα ἀπό 30 χρόνων τό Ἁγιολογικό Κέντρο ὁ «Ἅγιος Συμεών ὁ Μεταφραστής», τό ὁποῖο καί μᾶς τό παραχωρεῖ ὁλοπρόθυμα. Καί ἐξέφρασε τήν ἐλπίδα ὅτι, ἀφοῦ πᾶμε τό ἱερό λείψανο στό Μοναστῆρι του, στά Ἀντικύθηρα, ὁ Ἅγιος Μύρων θά φροντίσει καί γιά τό νησάκι του καί θά οἰκονομήσει νά αὐξηθεῖ ὁ πληθυσμός του». 

 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ  ΜΕ ΑΓΡΥΠΝΙΑ 

Το εσπέρας της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου 2014 τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στον Πειραιά (Καστέλα)  μία λαμπρή και συνάμα κατανυκτική αγρυπνία, που συγκίνησε όλους τους παρισταμένους και κυρίως τους Αντικυθηρίους. Με την ιερή αυτή μυσταγωγία ξεκίνησε και επίσημα η προσκύνησις του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιερομάρτυρος Μύρωνος, του εν Κυζίκω Μικράς Ασίας επί Δεκίου μαρτυρήσαντος.  

Τον Πολιούχο της νήσου των Αντικυθήρων τίμησαν οι Αντικυθήριοι, Κυθήριοι και πλήθος ευλαβών Χριστιανών του Λεκανοπεδίου. Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ με πλειάδα Ιερομονάχων και Πρεσβυτέρων από τα Κύθηρα, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και άλλες Ιερές Μητροπόλεις. 

Η αγρυπνία ξεκίνησε με την τέλεση του Αποδείπνου, των Χαιρετισμών και του Πανηγυρικού Εσπερινού, συνεχίστηκε με τον Όρθρο και ολοκληρώθηκε με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Εψάλλη ολόκληρη η εορτάσιμη Ακολουθία του Αγ. Μύρωνος που προσφάτως διορθώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Κυθήρων και Αντικυθήρων και εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο.

Προ του πέρατος του Όρθρου οι δεκάδες πιστοί προσκύνησαν με ευλάβεια το άγιο λείψανο του «ευωδιάζοντος και μυρίζοντος τα πρόσωπα των προσκυνητών» Αγίου Μύρωνος και εχρίσθησαν με το έλαιον εκ της κανδήλας του Αγίου.  

Έψαλε πανηγυρικά και μελωδικότατα η πολυμελής χορωδία «Ψαλτικής Διάκονοι» με Χοράρχη τον φιλο-Αντικυθήριο Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Τσούνη, που από το έτος 2000 ανελλιπώς ψάλει στην εορτή του Αγίου στα Αντικύθηρα κάθε χρόνο στις 17 Αυγούστου.  

Σχετικώς ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στο ιστορικό της παράδοσης του Αγίου Λειψάνου στην Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων και στον αθλητικό και μαρτυρικό βίο του Αγίου, ενώ ευχαρίστησε θερμότατα τόσο τον επιχώριο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για τη φιλοξενία στην Επαρχία του, όσο και τον Καθηγητή κ. Αντώνιο Μάρκου για αυτή τη συγκινητική χειρονομία του προς την ακριτική μας προς Νότον Ιερά Μητρόπολη και το νησί των Αντικυθήρων.

Το Άγιο Λείψανο θα μεταφερθεί στα Κύθηρα όπου θα παραμείνει μέχρι την Τρίτη του Πάσχα, οπότε και θα μετακομισθεί με τιμές στη νήσο των Αντικυθήρων όπου και θα τοποθετηθεί μονίμως στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου Μύρωνος, στο μοναδικό μέρος του Ορθόδοξου κόσμου όπου ο Άγιος Μύρων ο Ιερομάρτυς τιμάται πανδήμως ως πολιούχος, προστάτης και έφορος.

 Ευχόμαστε η μόνιμη παρουσία του Αγίου Λειψάνου στο νησί των Αντικυθήρων να συντελέσει και στην αναβίωση του μοναχισμού στην παλαιότατη Ιερά Μονή του Αγίου Μύρωνος και στη γενικότερη ηθική και υλική στήριξη του νησιού και των ευλαβών κατοίκων του. 

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΥΠΝΙΑ

01 02 03 04 05 06 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 27 29 30 31 32 33 34 35 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 65 66 69
preload image preload image

Αντικύθηρα, Antikythira, Antikythera, Αίγιλα, Μηχανισμός, Αστρολάβος, Έφηβος, Ανασκαφές